Compression

COMPRESSION is currently exhibited at the former shipwharf De Oude Delft (Schiehaven 15) in Rotterdam.

The design of this folly plays into the dual nature of the Dutch landscape, on one hand dense and utilitarian, on the other hand artificially kept primitive and scenic. It invites visitors to an experience of compression, similar to the ‘act and be watched’-reality of the rural environment.

Simultaneously it takes the definition of a folly, an object with intentionally no practical function, and flips it around: while designing we explored the various uses a folly could have and related it to the unlikely uses of everyday objects in an urban context. Like a bridge balustrade, the folly is a seating arrangement; like a gate, the folly is a spatial transition; like a fence, the folly is a screen between spaces; like a radio tower, the folly is a beacon and orientation point. All of these uses could be integrated in a simple repeating structure of equisized wooden beams, distorted horizontally and vertically.

Designed for Folly Art Norg 2021, the design was previously on view along a 7 kilometer long ‘folly-route’. It was possible to visit the installation free of charge from August 1 till August 29 l, 2022. The route included 16 designs selected out of 104 submissions.

Projectteam:

Justin Agyin, Lennart Arpots, Yang Bai & Thom Cornelissen; with special support from Joris van den Berg, Jochem Groenland and Kenzo Joy Lam.

www.follyartnorg.nl

www.amonet.nl

publication in De Havenloods

publication on Architectenweb

publication on Dagblad van het Noorden

interview on RTV Drenthe

photos by Yang Bai

more like this

Ort&distOrt

The 1991 Cow Chair, a provoking marriage between Rietveld’s Zigzag and Corbusier’s Chaise Longue, is the most recent acquisition of the art collection of TU Eindhoven. The chair is one of the antics of Eindhoven-based architect Bert Staal and artist Matty Christensen, whose works exemplify the border between art and architecture. As self-proclaimed Homo Ludens, […]

Oasis

Ethiopean Satellite Preschools Schools in Hiddi & Dillu OASIS is a school design that, when built, naturally forms its own oasis. Building upon the natural water flows running north-south in the local landscape, sloped roofs lead rain water into a shallow trench at the heart of the school: here an enclosed orchard emerges where fruit […]
www.architecturecircus.com
www.architectuurcircus.nl
www.architecturecircus.eu
www.architectuurcircus.eu
The Architecture Circus
Het Architectuurcircus
kvk: 75822563
Nieuwe Binnenweg 352 B
3023 ES  Rotterdam
 
Logo square
info@architecturecircus.com
justin@architecturecircus.com
lennart@architecturecircus.com